FrontPage 2002: Fotocollage maken

Tips & Trucs voor FrontPage 2002

Moderator: MandersOnline

MandersOnline
Manders Online
Manders Online
Berichten: 23666
Lid geworden op: zo 03 aug 2003, 1:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

FrontPage 2002: Fotocollage maken

Bericht door MandersOnline » di 21 okt 2008, 20:35

Een van de nieuwe mogelijkheden in FrontPage 2002 is het maken van een fotocollage. Op eenvoudige wijze kunt u foto's - of andere afbeeldingen - openen in uw website. In dit artikel gaan wij in op alle onderdelen van deze functie.

Beginnen met de collage
U voegt een fotocollage in door Invoegen - Figuur - Nieuwe fotocollage te kiezen. Vervolgens zal het venster Eigenschappen van fotocollage verschijnen waar u begint met het selecteren van de te vertonen foto's. Er van uitgaande dat u al foto's op uw harde schijf heeft staan klikt u op Toevoegen - Figuren uit bestanden. Blader vervolgens naar uw afbeeldingen en selecteer de gewenste afbeeldingen en klik op Openen. De bestandsnamen van de afbeeldingen zullen nu in de lijst verschijnen en als u een afbeelding selecteert zal er een voorbeeld rechts van de lijst verschijnen.

Indeling kiezen
Voordat u verder gaat kunt u het beste een indeling kiezen. Klik hiervoor op de tab Indeling waarna u een keuze kunt maken uit:

Horizontale indeling
Hierbij worden miniaturen van de afbeelding in rijen neergezet met daaronder de beschrijving van de desbetreffende afbeelding. Klikken op een foto zorgt dat het oorspronkelijke beeld wordt getoond. U kunt zelf het aantal foto's in een rij bepalen.
Montage-indeling
Deze optie lijkt nog het meeste op een echte fotocollage. De miniaturen worden los naast elkaar gezet, waarbij het bijschrift verschijnt als u met de muis op de afbeelding gaat staan. Klikken op een foto zorgt dat het oorspronkelijke beeld wordt getoond. De beschrijvingen kunnen niet worden gebruikt.
Diavoorstelling
Bij de diavoorstelling worden alle miniaturen in een rij gezet met een schuifbalk. Als u op een afbeelding klikt zal deze onder de rij op maximale grootte worden weergegeven. De beschrijving wordt onder deze afbeelding geplaatst.
Verticale indeling
Hierbij worden miniaturen van de afbeelding in rijen neergezet met daarnaast de beschrijving van de desbetreffende afbeelding. Klikken op een foto zorgt dat het oorspronkelijke beeld wordt getoond. U kunt zelf het aantal foto's in een rij bepalen.

Formaat, volgorde en beschrijvingen
Nu u de indeling heeft gekozen, kunnen we terug naar de tab Figuren. Loop vervolgens door de afbeeldingen. Bij iedere afbeelding kunt u het formaat van de miniatuur bepalen, waarbij u met de optie Verhouding handhaven kunt voorkomen dat een afbeelding wordt opgerekt. Typ vervolgens het bijschrift en - tenzij u hebt gekozen voor de Montage-indeling - de beschrijving. Eventueel kunt u het lettertype voor de collage nog aanpassen, maar meestal geeft hetzelfde lettertype als de rest van de website het mooiste resultaat. Met de knoppen Omhoog en Omlaag kunt u afbeeldingen verschuiven binnen de lijst. De knop Verwijderen zal een afbeelding uit de lijst laten verdwijnen.

Bewerken
Met de knop Bewerken kunt u het dialoogvenster Figuur bewerken openen. De geselecteerde afbeelding is hierbij geladen. In dit dialoogvenster kunt u eenvoudige aanpassingen doen zoals het formaat van de afbeelding wijzigen, de afbeelding draaien, spiegelen en bijsnijden. Met de knoppen Volgende en Vorige kunt u door de afbeeldingen heen bladeren. De knop Beginwaarden zet de afbeelding helemaal terug. Klik op OK als u klaar bent met het bewerken van de afbeeldingen.

Tot slot
Als u klaar bent met alle instellingen van de collage klikt u op OK waarna FrontPage de indeling met alle miniaturen zal gaan maken. Naar gelang het aantal afbeeldingen kan dit even duren. Houd er verder rekening mee dat FrontPage ook de originele afbeeldingen gebruikt, dit kan bij hogere resoluties tot een aardige bestandsgrootte per foto leiden. Het is dan verstandig om deze eerst met een grafisch programma te bewerken. Verder is ons opgevallen dat het ingestelde formaat van de miniaturen niet wordt onthouden. Aanpassen van een collage betekent dus dat het formaat van alle miniaturen opnieuw moet instellen.
Bezoek ook gerust de hoofd site https://www.mandersonline.nl

Plaats reactie