moederbord instellen

Alles wat met hardware en randapparatuur te maken heeft.

Moderator: MandersOnline

Plaats reactie
Stannieman
100+ Poster
100+ Poster
Berichten: 142
Lid geworden op: vr 28 mar 2008, 21:06

moederbord instellen

Bericht door Stannieman » do 19 feb 2009, 21:23

hallo
ik ben dus een oud moederbord helemaal opnieuw aan t instellen en van sommige dingen weet ik dus niet wat ik moet nemen
t moederbord is een via 486-GIO-VT2

de cpu
Core Frequency: 80 MHz
Board Frequency: 40 MHz
Clock Multiplier: 2.0
Data bus (ext.): 32 Bit
Address bus: 32 Bit
Voltage: 4 V
Introduced: 09/1993
Manufactured: week 48/1994
L1 Cache: 8 KB
CPU Code: Cx468 DX2
M7
Package Type: Ceramic
PGA-168
Socket: 1/2/3
daar is al een 1e probleem, het moederbord geeft 5v (of 3.3v als je er nog een chip bij zet die ik niet heb) maar de cpu is 4v, mag dat zomaar?
oorspronkelijk zat er een intel i486 dx2 op (66MHz) en die werkte wel op 5V, maar die is stuk

dan: vroeger stond de fsb op 33MHz en nu gaat die dus naar 40MHz, mag dat ook zomaar ivb met ram en andere hardware in de ISA-slots (ISA is voorloper van PCI)?

ok volgende:
in t boekje van de mobo staan tabellen met jumpersettings
Jumper (RPO O8P4R) 486SX/DX/IntelDX2 (PGA) Cx486S/DX (PGA)
JC5, JC6 open open
RN20 empty empty
RN21 empty empty
RN22 empty inserted
moet die voor die cyrix nu op intel DX2 staan of op Cx486S/DX? want Cx486DX2 staat er niet bij, nu staat die op intel (inserted slaat op een soort IC'tje met 6 pinnetjes recht op 1 lijn, dat ik ook niet heb)



jumper JCX2 1-2: Intel SL-enhanced CPU, others (default)
2-3: Cyrix Cx486S/DX/P24D For Internal Write back CPU
1-2 of 2-3?


HDD Speed Select
IDE Type J5 J6
speed 0 2-3 2-3
speed 1 1-2 2-3 (default)
speed 2 1-2 1-2
wat wil speed 0, 1 en 2 zeggen?



Local HDD_BALE short:enable open:disable (default)
Local HDD_IOCHRDY short:enable open:disable (default)
ISA HDD_BALE short:enable open:disable (default)
ISA HDD_IOCHRDY short:enable open:disable (default)

wat wil dat allemaal zeggen?


P24T/p24CT/P24D Write-back/Write-through
short: write-back
open:write-through (default)

liefst write-back tuurlijk, maar ondersteunt die cpu dat?


dan nog even ter info
ik heb gewoon met de settings zoals die stonden de cyrix er eens in gedaan (alleen de fsb al even op 40MHz gezet, voor even kan dat geen kwaad hoop ik) en dan bij het starten als de bios alles checkt zegt die wel "Cx486 -S/DX2 at 66MHz" dus het lijkt erop dat de bios hem wel herkend.
das wel raar want waarom zou de bios hem moeten herkennen als het moederbord toch zowiese teveel spanning geeft voor die cpu?

dus ja, ik hoop dat iemand mij een beetje kan helpen, want ik had toch nog zoveel mogelijk uit dit systeem gehaald.
alvast bedankt, Stan

Gebruikersavatar
MandersOnline
Manders Online
Manders Online
Berichten: 23644
Lid geworden op: zo 03 aug 2003, 1:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: moederbord instellen

Bericht door MandersOnline » vr 20 feb 2009, 8:37

Ik reageer nu even snel dat de FSB wat hoger staat kan in sommige gevallen wel dit is dan het Overclocken van de processor. Wat betreft de voltages kan ik zo snel geen antwoord op geven. Ik kom er later nog op terug.
Bezoek ook gerust de hoofd site https://www.mandersonline.nl

Stannieman
100+ Poster
100+ Poster
Berichten: 142
Lid geworden op: vr 28 mar 2008, 21:06

Re: moederbord instellen

Bericht door Stannieman » vr 20 feb 2009, 21:11

ja dat van die fsb daar vrees ik eigenlijk ook niet zoveel voor want op een ander stuk moederbord (fsb 40) waar de cyrix oorspronkelijk opzat zat ook 1 identiek t zelfde ramlatje als op dit mobo, dus de ram moet het zeker kunnen hebben denk ik, maar het voltage van die cpu daar heb k het meeste bang voor
tis nu niet dat zo'n oude cpu echt warm word (zonder koeling op 5v toch veel minder dan wat er nu allemaal verkocht wordt), maar 1v hoger lijkt toch veel voor zo'n gevoelig ding

Gebruikersavatar
MandersOnline
Manders Online
Manders Online
Berichten: 23644
Lid geworden op: zo 03 aug 2003, 1:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: moederbord instellen

Bericht door MandersOnline » za 21 feb 2009, 11:29

Die FSB is ook voor je processor, erg warm zal die niet worden, al hadden ze toen heel sporadisch wel een koellertje er op zitten.

Over voltage ben ik er nog niet echt uit, weet wel dat als je een te hoog voltage geeft dat het inderdaad mis kan gaan mocht het nodig zijn dan zou je eens moeten kijken voor een CPU Adapter. Die zet je voltage naar een lager punt toe, voor de 486 zal het overigens wel wat lastiger worden.

http://stason.org/TULARC/pc/motherboard ... O-VT2.html

Daar vertellen ze een hoop over je moederbord, wat voor gegevens kan je eventueel nog aflezen van je processor??
Bezoek ook gerust de hoofd site https://www.mandersonline.nl

Stannieman
100+ Poster
100+ Poster
Berichten: 142
Lid geworden op: vr 28 mar 2008, 21:06

Re: moederbord instellen

Bericht door Stannieman » za 21 feb 2009, 12:00

Afbeelding
er bestaat een adapter voor 3.3V, maar dat is ook weer geen 4 eh

Gebruikersavatar
MandersOnline
Manders Online
Manders Online
Berichten: 23644
Lid geworden op: zo 03 aug 2003, 1:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: moederbord instellen

Bericht door MandersOnline » za 21 feb 2009, 15:29

J1 en J2 moeten gesloten zijn voor deze processor zie ik wel.
Voor de voltages even verder kijken
Bezoek ook gerust de hoofd site https://www.mandersonline.nl

Gebruikersavatar
MandersOnline
Manders Online
Manders Online
Berichten: 23644
Lid geworden op: zo 03 aug 2003, 1:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: moederbord instellen

Bericht door MandersOnline » za 21 feb 2009, 15:33

hij kan via de jumpertjes op 3.3 of die 5 volt gezet worden 4 kent die niet...
Bezoek ook gerust de hoofd site https://www.mandersonline.nl

Stannieman
100+ Poster
100+ Poster
Berichten: 142
Lid geworden op: vr 28 mar 2008, 21:06

Re: moederbord instellen

Bericht door Stannieman » za 21 feb 2009, 18:32

j2 is iets voor het beeld en die heb k goed staan
jc1 en jc2 moeten idd allebij gesloten zijn met pin 1en 2, die staan ook goed
dat van die 3.3v dat gaat niet met gewone jumpers maar moet met een speciale adapter

maar ik heb gezien dat sommige dingen op die site niet overeen komen met wat in t boekje staat :o
bij cpu type config staat voor cx486s en cx486: rn20 niks en rn21 en rn22 installed
terwijl in t boekje enkel rn22 installed is
???
op die site staan ook settings om de fsb tot 100 te krijgen, in t boekje gaat die maar tot 50, maar dat is omdat t waarschijnlk niet de bedoeling is dat die zo hoog gaat (die cpu op 200mhz lijkt me niet zo gezond)

oja en er zijn nog 2 cpu's met identieke specs, 1 op 3.45v en 1 op (tadaah) 5V (die heeft wel koelvinnen ingebouwd in de chip)
zou t nu kunnen zijn dat (toch zeker die van 4 en 5) gewoon t zelfde zijn maar met een ander voltage
intel laat z'n xeons toch ook op een lager voltage werken dan c2q's terwijl dat dezelfde zijn
als dat zo is is er dus geen probleem (en ik hoop dat dat zo is)

Gebruikersavatar
MandersOnline
Manders Online
Manders Online
Berichten: 23644
Lid geworden op: zo 03 aug 2003, 1:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: moederbord instellen

Bericht door MandersOnline » za 21 feb 2009, 21:21

het boekje zal iets beter kloppen lijkt me. hoe hoger je die waarde zet des te sneller wil de processor gaan werken ook hoger voltage zal dit effect bekrachtigen, kans is dan wel dat die processor het niet overleeft
Bezoek ook gerust de hoofd site https://www.mandersonline.nl

Stannieman
100+ Poster
100+ Poster
Berichten: 142
Lid geworden op: vr 28 mar 2008, 21:06

Re: moederbord instellen

Bericht door Stannieman » za 28 feb 2009, 12:44

weet je ookal iets van wat de rest wil zeggen?

Gebruikersavatar
MandersOnline
Manders Online
Manders Online
Berichten: 23644
Lid geworden op: zo 03 aug 2003, 1:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: moederbord instellen

Bericht door MandersOnline » za 28 feb 2009, 17:27

Nee voor de rest kom ik er zelf ook niet geheel uit om eerlijk te zijn...
Bezoek ook gerust de hoofd site https://www.mandersonline.nl

Plaats reactie