Bios Resetten

Alles wat met hardware en randapparatuur te maken heeft.

Moderator: MandersOnline

Plaats reactie
MandersOnline
Manders Online
Manders Online
Berichten: 23666
Lid geworden op: zo 03 aug 2003, 1:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bios Resetten

Bericht door MandersOnline » do 09 dec 2004, 15:23

Wij hebben voor onze dochter een 2e hands pc gekocht. Pentium II, 350 Mhz, 96 rom met een Mithubitshu CDROM, waar wij geen diskettees bijgeleverd hebben gekregen. De BIOS heeft een wachtwoord wat wij niet kennen.

De CDrom gaf problemen dus hebben wij FORMAT C gedaan, aangezien wij Windows 98 toch hadden. Krijgen hem niet meer aan de praat. Tot DOS en dat was het. Wat moeten wij nu doen? Hebben gehoord dat we de batterij er uit moeten halen *die weten we nog wel te vinden( en iets omzetten, maar wat en waar zit dat?

Met vriendelijke groet, Yvonne
Bezoek ook gerust de hoofd site https://www.mandersonline.nl

MandersOnline
Manders Online
Manders Online
Berichten: 23666
Lid geworden op: zo 03 aug 2003, 1:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door MandersOnline » do 09 dec 2004, 15:24

Ja leuke batarij kan je vinden alleen je Jumper, vaak een zwart dingetje die je dan er even uit moet halen of anders moet zetten, ik kan je niet zo 1-2-3 zeggen waar die zit, maar dat bedoelen ze er mee, heb je er een boekje van gekregen en als je in dat DOS gedoe zit kan je dan niet even intypen: D: of E: zodat je de CDrom benaderd?? Dan kan je vandaaruit zeggen Setup en installeren.
Bezoek ook gerust de hoofd site https://www.mandersonline.nl

Jan_Kol
500+ Poster
500+ Poster
Berichten: 854
Lid geworden op: ma 04 aug 2003, 0:53
Locatie: Meppel
Contacteer:

Bericht door Jan_Kol » do 09 dec 2004, 20:20

Door het batterijtje (zo'n rond, metaalkleurig plat ding) minstens een kwartier van het moederbord te verwijderen wordt de in het CMOS-RAM opgeslagen informatie verwijderd. In het CMOS-RAM wordt allerlei informatie over de harde schijf(schijven), floppydrive etc. opgeslagen die nodig is om alle onderdelen de PC samenwerkend te kunnen starten. De computer is "terug bij af" als het CMOS-RAM is leeg gemaakt en zal bij een nieuwe start zichelf weer opbouwen. Het zou inderdaad de oplossing kunnen zijn om de zaak weer vlot te trekken.
Wat ook kan is dat de CMOS-batterij leeg is geraakt en de gegevens niet meer correct vasthoudt. Dan moet de batterij worden vervangen. De batterij kan tussen 6 en 8 jaar mee, al zijn er uitzonderingen.
Op sommige moederborden hoeft de batterij er niet uit maar kun je de zaak enige seconden kortsluiten met een jumpertje voor hetzelfde effect. Weet je niet welk jumpertje haal dan de batterij er een poosje uit. Pas op: doe dat veriojderen en plaatsen voorzichtig, want de constructie is niet altijd erg sterk. Bij terug plaatsen zeer goed opletten waar + en - moeten komen.

Wat ik niet snap is dat je de C-partitie formatteert als de CD-ROM niet goed functioneert. Laat het ding testen en vervang die zo nodig, zo duur zijn ze niet meer.

Jan

Plaats reactie